Заради високоовлажняващите си качества и благотворния ефект върху кожата, в Южна Америка бабасуто се ползва като алтернатива на кокосовото масло – и като грижа за кожата, и за готвене.

Бабасу лесно отделя сапонини, което го прави подходящо за направа на натурални сапуни с хубава обилна пяна. Със силно омекотяващо действие, то се отразява еднакво добре както на сухата, така и на мазната кожа. Ефектът му е много осезаем при третиране на пресушени, раздразнени, лющещи се или изобщо възпалени участъци.

Тъй като хидратира в дълбочина и насища с влага клетките, маслото от бабасу успява да омекоти бръчките и мимическите линии, което го превръща в натурална антиейдж грижа. Богато е на фитостероли и на витамин Е – известен антиоксидант, който неизменно присъства във всички формули за кожа, коса и нокти, тъй като предпазва от образуването на свободни радикали в тъканите. Тъй като е базово, а не етерично масло, бабасу е напълно безопасно и за бременни жени – като превенция против образуване на стрии. Разбира се, от всички останали, може да се използва и като основа за приготвяне на смеси с етерични масла.

Маслото от бабасу възстановява еластичността и на косата. Особено добре се отразява след лятото – на косите, изтощени от слънцето, солената вода и хлора, както и ако често ги третирате с боя, преса, маша и т.н. Приложен като маска или балсам след шампоана, бабасу заздравява и придава блясък на всеки тип коса. Тъй като има антисептични свойства, повлиява добре косата, която има склонност към омазняване, пърхот или косопад, причинен от тях.