Растителните масла представляват мазнини, които се извличат от различни части на растенията чрез различни технологии – пресоване, парна дестилация, извличане с органични разтворители. Маслата имат разнообразни полезни свойства, някои са годни за консумация, други се прилагат външно, като действат локално. В зависимост от вида на екстракцията, маслата се делят на етерични масла (извличат се при парна дестилация) и базови масла (извличат се чрез пресоване).

НАТУРАЛНИ БАЗОВИ МАСЛА

Базовите масла се извличат от най-мастно наситените части на растението като ядките и семената. Въпреки че са известни още като растителни, те могат да се добият и от животински източник (например рибното масло). Базовите масла се използват, за да разредят етеричните масла, които могат да раздразнят или зачервят кожата, ако се нанасят в концентриран вид. Базовите масла имат структура, много близка до мастната тъкан на човека и затова проникват в кожата много лесно и помагат да абсорбира иначе трудно усвоимите етерични масла. Базовите масла нямат неограничен живот – заради високото съдържание на мазнини в тях, те се окисляват с времето. Затова много често в козметичните смеси се добавя витамин Е, който действа като естествен консервант. Някои от базовите масла съдържат в себе си естествени токофероли (витамин Е) – антиоксидантният им ефект не само удължава срока им на годност, но и има благотворно влияние върху кожата.

НАТУРАЛНИ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Етеричните  масла представляват екстракти от корена, кората, стъблото, листата или други ароматни структури на растението. На английски език се означават като “essential”, защото улавят същината (essence), душата на билката/дървото. Има различни методи за извличане (екстрахиране) като парната дестилация, студеното пресоване и извличането с разтварящ агент. Етеричните масла са леки като текстура, със силен аромат, много концентрирани и летливи – изпаряват се сравнително бързо. Именно според скоростта, с която става това, те се делят на базисни нотки, сърдечни нотки и връхни нотки. Това е и причината парфюмът ви да мирише различно непосредствено след като се напръскате и няколко часа след това. Заради молекулярната си структура повечето от тях може да имат хормоно-подобно действие, ето защо повечето не се препоръчват по време на бременност.

100% НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ
ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ
БЕЗ ГМО, БЕЗ ПЕСТИЦИДИ

ГАРАНТИРАНО ВИСОКО
КАЧЕСТВО НА
ДОСТЪПНИ ЦЕНИ

ПРОИЗВЕДЕНИ В БЪЛГАРИЯ
С ВНИМАНИЕ И ГРИЖА
ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ